Personvern har blitt enda viktigere i den digitale verdenen

Personvern har blitt enda viktigere i den digitale verdenen

Retten til privatliv er noe alle skal få lov til å ha, og dette gjelder både i den virkelige verden og på digitale plattformer som har tatt den digitale verden med storm. Vi har jo alle noe vi ikke ønsker å dele med andre mennesker, og dette kommer av at vi ønsker å holde det privat. Personvern baserer seg på nettopp dette – retten til å ha et privatliv som andre ikke skal få lov til å se.

Du skal også kunne få lov til å bestemme over dine egne personopplysninger, for dette er viktigere å ta vare på enn mange tror. En personopplysning kan være alt fra navn, adresse, telefonnummer, bilder, DNA-profil og fødselsnummer, bare for å nevne noen viktige opplysninger. Dette er meget viktig å ivareta, og da spesielt for de som benytter seg av sosiale medier hyppigere enn andre. De største aktørene på markedet har flere hundre millioner brukere, og da gjelder det å vise at man har systemer som mennesker kan stole på.

 

Vær oppmerksom på hvilken informasjon du deler på sosiale medier

Samtidig som du har retten til et privatliv, så har du også rett på å få innsyn i hvilken informasjon du deler med andre på sosiale medier. Dette gjøres ved hjelp av en såkalt personvernsjekk slik at du får bedre oversikt og kontroll på hva som deles av deg, om deg og på vegne av deg. Det er også en flott mulighet til å se hvordan en aktør bruker dine personvernopplysninger på, og hvem de deles videre med.

Den største aktøren per dags dato er Facebook som mange har blitt besatt av hva gjelder sosiale medier. Det finnes mange funksjoner på Facebook som gir deg tilgang til å se tydelig og detaljert hvilken informasjon du deler med andre og tredjeparter av Facebook. Dette er vel så nyttig som andre funksjoner som hvilke apper du tillater å få adgang til din Facebook-konto på. Det er med andre ord viktig at du er oppmerksom på hvilken informasjon som ligger ute av deg i den digitale verdenen, slik at din informasjon ikke blir misbrukt av andre.

 

Benytt smarte funksjoner som varsler deg om uvanlig aktivitet

Sosiale medier er helt klart nyttig, men du er også ganske sårbar hva gjelder dine personopplysninger. Det kan også være samme tilfellet for familien din, venner, eller organisasjonen du jobber i. Ved å endre dine innstillinger på Facebook, så kan du for eksempel få varsel på din mail hvis en uvanlig aktivitet skulle oppstå på din profil.

Dette er en meget nyttig måte å holde inntrengere unna på, og samtidig gjøre deg oppmerksom på aktivitet som ikke bør foregå på din profil. Det som kan være lurt er at du alltid logger av på et sosialt nettverk, slik at ingen kan samle inn data om deg på tvers av ulike tjenester eller gjennom åpne nettverk som du kanskje kobler deg opp på. Du bør helt klart være mer bevisst på dine personopplysninger, og hvis du benytter Facebook, så bør du definitivt ta en gjennomgang av hva som deles om deg!