Hva bør du se etter i en stillingskandidat?

Hva bør du se etter i en stillingskandidat?

Det å drive en bedrift medfører mange tøffe oppgaver. Markedsføring, finanser og PR er noen av de oppgavene som kommer aller tydeligst frem, da spesielt i media, men også ofte innen studier. Et emne som er mer nedtonet er rekrutteringen. Denne er derimot desto viktigere, fordi det er denne som legger grunnlaget for fremtiden til bedriften. Hver dag sparkes og ansettes mennesker fra norske bedrifter. Hvordan jobber firmaer med å ansette folk?

Nærmere bestemt – hvilke kvalifikasjoner er det dagens bedrifter ser etter i en ansatt? Selvfølgelig varierer dette fra bransje til bransje. En IT bedrift ser for eksempel sjelden etter en person som har erfaring med å sitte i kassa på nærbutikken, eller vice versa – nærbutikken ser sjeldent etter et IT-hode til å sitte i kassa. Allikevel finnes det en god del kvalifikasjoner som de aller fleste ser etter at du har på din CV. Disse kalles nærmest essensielle kvalifikasjoner innen rekruttering.

 

Fyll dine hull i CV-en og fremhev oppnåelser

Den kanskje aller viktigste kvalifikasjonen i dagens samfunn er at kandidaten kan gjøre opp for den reisen de har vært på. Med andre ord, om det er store hendelser, eller kanskje til og med ingenting som har skjedd, så bør kandidaten kunne snakke for seg om disse. Et vanlig problem er at unge mennesker blir stående utenfor arbeidsmarkedet eller studier i perioder, og da kan CV-en fort få hull. Sørg derfor for å tette disse med nyttig informasjon dersom du er på andre siden av bordet. Er du bedriftseier, sørg for å spørre tydelig hva det var kandidaten gjorde i denne perioden.

En annen ting du som leder bør se etter er noen av de enkleste kvalifikasjonene. Det høres kanskje elementært ut, men faktisk kan noe så enkelt som et førerkort vise frem en dyktig kandidat. De fleste har dette i dag, men faktisk er det blant de unge blitt en ganske stor mengde studenter som velger å vente med førerkortet – da de gjerne bor i storbyene med kollektivtrafikk, og heller ikke har råd til bil i grunn. Allikevel viser oppnådd førerkort en god disiplin.

 

Sørg for at stillingsspesifikke kvalifikasjoner topper kaka

Når de elementære kvalifikasjonene er på plass, så kan en på godt norsk si at en har fått til å luke ut ugresset. Altså har en fått bort de kandidatene som mest sannsynlig ikke ville oppnådd de resultatene du så etter uansett, basert på deres personlighet. Når disse derimot er ute av miksen, så er det på tide å se på det som virkelig betyr noe – de stillingsspesifikke kvalifikasjonene. Gå nøye gjennom utdanning og jobberfaring, og sørg for at du velger den rette her!

Det å ansette feil person kan koste deg meget dyrt. Opplæring, lønn til en ansatt som ikke produserer verdi, og en rekke andre kostnader assosiert med ansettelser oppstår her. Allikevel bør du ikke miste motet, for det finnes gode teknikker for å finne den rette kandidaten. Finn mennesket bak CV-en, spør ut om deres reise, og sist men ikke minst avgjør de stillingsspesifikke kvalifikasjonene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *